Туристически маршрути и екопътеки

Село Боснек е отправна точка на много туристически маршрути,както и на такива които минават през селото.Затова ние сме подбрали няколко леки и много приятни маршрути които да ви заредят с нови сили и енергия.Винаги остава възможността сами или с наша помощ да си съставите собствен маршрут който да реализирате.

Туристически маршрут и екопътека „Живата Вода“

Тръгва се по ул. „Живата Вода“ която се намира под центъра на село Боснек и се върви на север. След краят на селото се следва долината на р. Добри дол (местните хора е наричат „Криволица)– десен приток на р. Струма. Пътят е с лек умерен наклон и върви ту по левия, ту по десния бряг на реката. Маршрута е обозначен с маркировка, като на определени места са изградени маси и пейки. Местността е красива и живописна и прави изкачването много приятно. Изворът Живата вода се намира в горния край на дола, през който минава поток.Много хора считат водата на извора за лечебна. Водата от извора изтича през устата на гранитна драконова глава и тече на тласъци, с прекъсвания. До извора има изграден заслон,а малко по нагоре се намира пещера „Живата Вода“.Дължината на маршрута от селото до извора е около 4км.и се стига за около 1.5часа. От извора Живата вода може да се продължи в няколко посоки: обратно към с. Боснек (1ч.20мин.), към с. Кладница (2ч.), или с. Чуйпетлово (1ч.30мин.) и др.

Туристически маршрут до местността „Ракита“

Тръгва се от моста на р.Струма под гробищният парк на с.Боснек в посока юг и след моста се тръгва по дясното отклонение на пътя към вилната зона и се върви на юг. На 3 мин. след първото отклонението следва ново ляво отклонение , което се отминава. Пътят върви равен и след 50 м., следва среден наклон с камениста настилка ,който продължава около 50 м.,след което пътят става равен.В продължение на 1.3 км. пътят върви под дясната страна на вилната зона (Косматица), като от лявата страна се намират ниви и ливади от землището на село Боснек.Стига се до извор, с чешма и корито за водопой на животни и няколко голями върби.До чешмата има поставени маса и пейка.Това е и крайната точка на туристическият маршрут и изходна точка за с.Горна Диканя и няколко стари стопанства (егреци).От мястото се наблюдава много красива панорама във всички посоки. Дължината на маршрута от селото до местността „Ракита“ е около 1,3км.и се стига за 35минути.В миналото този маршрут е бил част от главният пътят свързвал Горна Диканя и Боснек. Сега може да се използва за подстъп към пл.Верила, а също и за опознаване на този девствен район на Витоша с най-висок връх Петрус (1454 м н.в.).

Туристически маршрут до язовир „Студена“

Тръгва се от конната база на клуб „Тарсас“ в края на ул.С.Караджа и се върви в северозападна посока по горския черен път който е продължение на ул.С.Караджа с лек наклон.След 100м от дясно на вас се подминават„ Джамбазките егреци “ и се продължава в северозападна посока. По пътя се редуват полегати поляни и малки хълмове, които се преодоляват лесно. След известно време се подминава ловна вишка и след леко спускане се подминава втора ловна вишка и хранилки за диви животни ,като пл. Витоша трябва да се намира в дясно от вас.И така след като изминете общо около 4 км. пред вас изниква язовир Студена в цялата си прелест.